Spaargeld op een spaarrekening is al een tijdje nauwelijks rendabel door de huidige negatieve rentestand. Het uitlenen van geld aan bevriende partijen voor de aanschaf van registergoederen is hierdoor een populair alternatief bij vermogende particulieren. Wat als er door omstandigheden (faillissement) de maandelijkse hypotheek niet wordt betaald? Kan de hypotheek worden opgeëist? We bevragen Demi Hansum, notarisklerk bij RoX Legal over het traject en de aandachtspunten.

Kun je een voorbeeld schetsen van een situatie die zich kan voordoen?
Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bevriende relatie heeft gevraagd om te helpen met een project waar nog geen vergunning op is afgegeven. In dat geval is er vaak tot zekerheid bij de notaris een akte van hypotheek getekend ten laste van het project of de woning van deze vrienden. Als deze ‘vrienden’ dan besluiten om de schulden niet meer te betalen, dan komt de vriendschap in het geding en kan het tot frustraties leiden. Liefst wil je dan afwikkelen en afsluiten. Dan moet het geld wel terug. Daar kunnen wij helpen. We kunnen dan het onderpand uitwinnen, zodat de koopsom kan worden gebruikt voor de aflossing van de lening die tussen de partijen staat. Verkoop is heftig, maar zover komt het lang niet altijd. Soms is de druk van een openbare verkoop al voldoende om partijen te laten besluiten om je terug te betalen. Daar helpt RoX je graag bij. Ook als het onverhoopt toch tot een verkoop moet komen, omdat het niet anders wil.

Kun je kort weergeven wat het traject is dat moet worden ingezet?
Het traject begint met de opeising. Wij kunnen je daarmee helpen. Als dat niet lukt, gaan we aanzeggen via de deurwaarder. Mocht dat ook niet tot het gewenste resultaat leiden, dan gaan we echt van start. We moeten dan veel partijen inschakelen, zoals een deurwaarder, veilinghuis en een advocaat. Deze kosten mogen we niet voorschieten, dus hier zullen we een waarborgsom vragen. Als de veiling echter tot volledige afwikkeling komt, kunnen die kosten ten laste van de koper of de opbrengst worden gebracht. Als het goed is, krijg je die waarborgsom dus gewoon weer terug.

Artikel 58: wat houdt dit in en hoe voorkom je dat de vordering naar de curator gaat?
Bij faillissement moet je altijd goed blijven opletten. Voordeel is wel dat je niet meer met de bevriende relaties te maken hebt, maar met hun curator. Die curator heeft echter een paar tools om je rechten te beïnvloeden. Enerzijds is dat de afkoelingsperiode. In die periode mag je niet veilen. Vervelend als je het geld snel nodig hebt, maar verder niet bedreigend. Wat wel bedreigend is, is de termijn die in artikel 58 van de Faillissementswet staat. Als je niet binnen deze termijn tot verkoop *en levering* van het onderpand komt, mag de curator het onderpand zelf verkopen en alle kosten van het faillissement ten laste van de opbrengst brengen. Per saldo betekent dit dat je naar je geld kan fluiten. Het is dus van groot belang dat je ons direct belt op het moment dat je met een dergelijke artikel 58 FW-termijn wordt geconfronteerd.

Maar uiteindelijk is ‘voorkomen is beter dan genezen’?
Het is van groot belang om bij het aangaan van de lening alles goed te regelen, je zekerheden te optimaliseren en je risico’s in kaart te hebben. Wij kunnen het voor je beeld brengen en de lening uiteindelijk op de juiste manier vastleggen. Mocht het misgaan, dan kunnen we het gehele traject voor je begeleiden tot verkoop, waarbij we er steeds op zijn gericht om tot oplossingen te komen met partijen! Ook bij een goed onderpand is het nooit zonder risico’s! Laat je dus goed door ons adviseren en laat ons je zekerheden tot terugbetaling optimaliseren. Op deze manier geld uitlenen kan natuurlijk ook heel goed uitpakken, maar regel het goed.

RoX Legal ontzorgt
RoX Legal heeft veel ervaring als het gaat om het minimaliseren en in kaart brengen van de risico’s bij het aangaan van een geldlening, alsmede als het gaat om het uitwinnen en incasseren van een lening die desondanks toch in default is geraakt. We zijn graag je trusted advisor als het even niet loopt zoals partijen hadden voorzien. We gaan jouw uitdaging graag aan. Neem gerust vrijblijvend contact op via 010-20 01 700. Wij helpen je graag met een passende oplossing.