December staat traditioneel in het teken van schenken en tijd met familie doorbrengen. En daarbij horen natuurlijk de nodige Sinterklaas- en kerstcadeaus. Ook is het een populaire maand om jaarlijks het vrijgestelde bedrag aan (klein)kinderen te schenken. Dat is niet zonder reden: het kan financieel voordeel geven.  

Op 31 december kijkt de Belastingdienst naar je eigen vermogen. Heb je een hoog eigen vermogen? Dan kan schenken jouw vermogen verminderen. Met minder vermogensbelasting tot gevolg. Voor je erfgenamen valt dan in de toekomst de aanslag erfbelasting lager uit. Als je belastingvrij wilt schenken moet je rekening houden met de vrijstellingen die jaarlijks worden vastgesteld. Wanneer jouw schenking kleiner is dan het vrijgestelde bedrag kun je dus belastingvrij schenken.

Hoeveel mag je belastingvrij schenken?
Voor 2023 geldt de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen aan kinderen van € 6.035. Ook zijn er in 2023 eenmalige verhoogde vrijstellingen. Deze gelden in plaats van de jaarlijkse vrijstellingen. De eenmalig verhoogde vrijstelling mag worden gebruikt voor 1 van de volgende 3 bestedingsdoelen: een eigen woning, een dure studie óf een bestedingsdoel waarover het kind zelf beslist. Zorg er wel voor dat je de schenking doet als je kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Lees hier alles over de eenmalig verhoogde vrijstelling.

Jubelton verdwijnt compleet
In 2024 komt er een einde aan de jubelton, de fiscaal vriendelijke schenking voor de eigen woning. De regeling is in 2023 al drastisch verlaagd naar maximaal € 28.947. Wel kon je dit jaar de schenking nog aanvullen tot ruim een ton als je in 2021 of 2022 al een bedrag had geschonken voor de eigen woning. Deze mogelijkheid verdwijnt echter ook in 2024.

Schenking op papier voor minder erfbelasting
Naast jaarlijks een bedrag overmaken, kun je ook ‘op papier schenken’. Bij een schenking op papier leg je op papier vast dat je iemand over een bepaalde tijd een bedrag geeft. Bijvoorbeeld omdat het geld nu nog ‘vastzit’ in je huis. Deze schenking op papier legt je notarieel vast. Als je je aan een aantal regels houdt, kan schenken op papier voordelig zijn. Daarom maken vooral ouders hiervan gebruik om hun vermogen over te dragen op hun kinderen. Het bedrag dat de ouders op papier schenken, telt namelijk niet mee met hun erfenis. De kinderen betalen daardoor minder erfbelasting. Hier lees je de spelregels van de Belastingdienst.

Ontvang je een schenking?
Als ontvanger heb je ook te maken met schenkingsvrijstellingen. De actuele tarieven voor 2023 kun je hier terugvinden.