RoX Legal ziet bij vastgoedbeleggers een groeiende interesse in (levens)testamenten. Het is overduidelijk dat deze groep zijn portefeuille goed verzorgd wil overdragen in geval van overlijden of wilsonbekwaamheid. Demi Hansum, notarisklerk bij RoX Legal, geeft je 5 goede redenen om alles goed te regelen.

Maar eerst legt ze het verschil uit tussen een testament en een levenstestament. ‘In een testament leg je vast wie welk gedeelte van je (bedrijfs)vermogen krijgt na overlijden. Met het levenstestament, ook wel volmacht genoemd, wijs je een medisch en/of financieel gevolmachtigde aan. In een notariële akte leg je vast wie je belangen mag behartigen als je dat zelf tijdens leven niet meer kunt’, aldus Demi. ‘Uiteraard kies je dan iemand die je vertrouwt en die het beste met je voor heeft. Dat geeft rust.’

1. Goed regelen geeft rust
Wie mag jouw BV vertegenwoordigen als jij dit door ziekte of een andere reden niet meer kan? Wil je dat het beheer over je vastgoedportefeuille bij je echtgenoot terecht komt? Moet die ergens advies inwinnen? Als je alles goed regelt, geeft dat rust en helderheid over wat er met je vermogen gebeurt. De notaris regelt een inschrijving van je levenstestament in het Centraal Levenstestament Register. Hierin staat alleen de registratie van het laatste (levens)testament en welke notaris dit bewaart. Alleen gevolmachtigden en de testateur kunnen een afschrift van de akte inzien.

2. Aanwijzen van een executeur testamentair of volgemachtigde
Mocht je komen te overlijden, dan biedt het testament uitkomst. In het testament regel je hoe het vermogen moet worden verdeeld. Daarnaast moet je zeker weten dat het testament goed wordt uitgevoerd door iemand die je vertrouwt. Een executeur regelt de uitvaart en zorgt dat het testament wordt uitgevoerd. Daar hoort ook de administratieve afwikkeling bij, zoals het betalen van rekeningen en het doen van belastingaangifte. Een executeur kan daarnaast ook onenigheid voorkomen tussen de erfgenamen. De executeur is een belangrijk vertrouwenspersoon die je zelf kunt aanwijzen in je testament. Er zijn 3 soorten executeurs: de uitvaartexecuteur, de beheersexecuteur en de executeur-afwikkelingsbewindvoerder.

3. Soepele bedrijfsopvolging of overheveling naar de volgende generatie
Als ondernemer wil je na overlijden geen onenigheid over jouw opvolging. Om dit te voorkomen kun je in je testament een bedrijfsopvolger aanwijzen. Zorg voor een goede voorbereiding van deze opvolging. Het overhevelen van vermogen naar de volgende generatie regel je met een estate plan. Informeer je opvolger over je plannen en betrek hem of haar tijdig. Door de invoering van de Wet Schenk- en Erfbelasting is de bedrijfsopvolgingsregeling op een aantal punten verruimd, waardoor een groot deel van de actieve onderneming kan worden vrijgesteld van erfbelasting.

4. Voorkom erfbelasting
Het slim inrichten van een testament bespaart erfbelasting. Heb je bijvoorbeeld geen testament maar wel vermogen in vastgoed dat (gedeeltelijk) hypotheekvrij is, of heb je andere waardevolle bezittingen? Dan lopen nabestaanden het risico op een onnodig hoge belastingaanslag. Met een testament kun je besparen op erfbelasting.

5. Opnemen van clausules
De bekendste clausule is de uitsluitingsclausule. Deze zorgt ervoor dat jouw erfgenaam de erfenis niet hoeft te delen met een ex-partner als er sprake is van een scheiding. De AWBZ-clausule zorgt ervoor dat kinderen hun erfdeel krijgen als de achtergebleven ouder in een AWBZ-instelling is opgenomen. Zo voorkom je dat de erfenis van de kinderen wordt ‘opgegeten’. Bij bezittingen in het buitenland kan een clausule ervoor zorgen dat het testament ook in het buitenland geldt.

RoX Legal ontzorgt met een (levens)testament
Je wilt misschien helemaal nog niet nadenken over je nalatenschap, maar het is wel verstandig. Door hier nú goed over na te denken, regel je het goed voor de toekomst en brengt het rust. Neem gerust vrijblijvend contact op via 010-20 01 700. Wij helpen je graag met een passende oplossing. Bekijk ook de RoXCast met Jeroen Jansen over familie & vermogensbeheer.